EEC 2019

Pasja, motywacja, sukces – niezwykłe życiorysy na scenach XI Europejskiego Kongresu Gospodarczego i European Start-up Days

Kinga Baranowska, Karol Bielecki, Marek Kamiński, Robert Konieczny, Czesław Lang, Rafał Sonik – osoby z różnymi pasjami i ponadprzeciętną motywacją, które dzięki determinacji wprowadziły w życie śmiałe koncepcje i zrealizowały zaskakujące scenariusze, wystąpią na Scenie Otwartej XI Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach (13-15 maja br.) i na scenie w Spodku w trakcie European Start-up Days (14-15 maja br.).

Podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego i European Start-up Days znane postaci świata biznesu, polityki, a także sportu, architektury czy szklanego ekranu, opowiedzą o swoich drogach do sukcesu, o tym jak niezwykłe i śmiałe koncepcje wprowadzili w życie dzięki wytrwałości i konsekwencji, i często – wbrew sceptykom – zrealizowali zaskakujące wizje.

– „My way. Inspiracje” to kolejny z elementów łączących Europejski Kongres Gospodarczy i European Start-up Days. Uczestnicy obu wydarzeń będą mogli posłuchać różnych, inspirujących, motywujących i, co istotne, prawdziwych historii – mówi Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP, organizator Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach. – Możliwość bezpośredniego spotkania z tak ciekawymi postaciami nie zdarza się na co dzień – dodaje.

Swoimi doświadczeniami, pasjami i sukcesami podzielą się między innymi:

Kinga Baranowska, polska himalaistka, zdobywczyni dziewięciu ośmiotysięczników. Pierwsza Polka na ośmiotysięcznikach Dhaulagiri, Manaslu i Kanczendzondze. Członkini kadry narodowej Polskiego Związku Alpinizmu (wspinaczka wysokogórska), a także zarządu Klubu Wysokogórskiego Warszawa, z wykształcenia geograf i ekonomistka. Realizuje stworzony przez siebie program „Kobieca Korona Himalajów" – czyli zdobycie wszystkich 14 ośmiotysięczników bez używania dodatkowego tlenu z butli. Laureatka licznych wyróżnień, m.in.: Nagrody Ministra Sportu za wspinaczkę na trzeci szczyt świata, Złotego Krzyża Zasługi „za zasługi dla rozwoju sportów wysokogórskich, za promowanie imienia Polski w świecie”, a także plebiscytu na najlepiej mówiących Polaków – Mistrz Mowy Polskiej.

Karol Bielecki, jeden z najbardziej znanych polskich sportowców, który po ciężkiej kontuzji, mimo niepełnosprawności, wrócił do sportu na najwyższym, światowym poziomie. Polski piłkarz ręczny, grający na pozycji lewego rozgrywającego, reprezentant Polski, uczestnik Igrzysk Olimpijskich, wicemistrz świata z 2007, brązowy medalista Mistrzostw Świata 2009, brązowy medalista z Mistrzostw Świata 2015 w Katarze. W 2010 roku, podczas meczu z Chorwacją, w wyniku wypadku stracił oko. Jest jedynym na świecie zawodnikiem, który grał w piłkę ręczną bez oka odnosząc sukcesy nieporównywalne z innymi. W 2016 roku pełnił rolę chorążego reprezentacji Polski podczas Igrzysk Olimpijskich w Rio de Janeiro, podczas których został także Królem Strzelców rzucając 55 bramek.

Beata Drzazga, prezes BetaMed, właścicielka największej firmy medycznej w Polsce świadczącej usługi pielęgniarskie w domu pacjenta. Po latach pracy w państwowej służbie zdrowia, założyła własną firmę, która obecnie niesie pomoc około 5000 pacjentom i zatrudnia prawie 3000 pracowników. Swój sukces zawdzięcza samodyscyplinie oraz pasji.

Marek Kamiński, podróżnik, eksplorator, autor książek i zdobywca dwóch biegunów Ziemi w jednym roku. Jego ostatni projekt to No Trace Expedition, w ramach którego przebył 30 tys. zeroemisyjnych kilometrów, podróż do Japonii i z powrotem przez 9 krajów świata, miejskim samochodem elektrycznym Nissan LEAF. Wyprawa realizowana była w duchu No Trace – bez pozostawiania śladów. Swoimi doświadczeniami i obserwacjami z podróży dzieli się podczas warsztatów motywacyjnych
i licznych wystąpień. Jest także zdobywcą Spitsbergenu, szczytu Mount Blanc, masywu Vinsona i Mount Gunbjorn – najwyższego szczytu Grenlandii. Podczas zimowej „Ekspedycji Wisła” płynął od jej źródeł do ujścia. Jest założycielem Fundacji Marka Kamińskiego, gdzie realizuje projekty charytatywne, na przykład Life Plan.

Robert Konieczny, jeden z najbardziej rozpoznawalnych architektów w Polsce i na świecie, szef biura KWK Promes, niezależny ekspert Fundacji Miesa van der Rohe. Był ośmiokrotnie nominowany do Nagrody im. Miesa van der Rohe. Projekty Roberta Koniecznego i jego pracowni zdobyły wiele nagród i wyróżnień, w tym m.in. Nagrodę House of the Year 2006 w konkursie portalu World Architecture News na najlepszy dom mieszkalny na świecie, nagrodę World Building of the Year 2016 podczas Światowego Festiwalu Architektury (World Architecture Festival) 2016 oraz nagrodę European Prize for Urban Public Space w 2016.

Czesław Lang, polski kolarz torowy i szosowy, wicemistrz olimpijski oraz dwukrotny medalista szosowych mistrzostw świata. Po zakończeniu kariery sportowej rozpoczął działalność biznesową. Wykorzystując unikatowe kompetencje i siłę przekonywania sprawił, że Tour de Pologne z lokalnego wyścigu stał się wydarzeniem „o krok za” Tour de France. Wokół swojej idei zgromadził fachowców najwyższej klasy. Niezwykle trudna organizacyjnie impreza cieszy się uznaniem specjalistów w Europie, a do Polski przyjeżdżają najlepsi kolarze świata.

Omena Mensah, polska dziennikarka, prezenterka telewizyjna, przedsiębiorca i ekspertka z zakresu autoprezentacji. Założycielka firmy Ammadora, tworzącą na zamówienie meble inspirowane sztuką. Prowadzi Fundację Omenaa Foundation, z której inicjatywy m.in. rozpoczęto budowę szkoły w Temie dla ghańskich dzieci.

Rafał Sonik jest pierwszym polskim kierowcą, który stanął na najwyższym stopniu podium legendarnego Rajdu Dakar. W 2016 roku wywalczył swój piąty i szósty Puchar Świata FIM, a listę jego osiągnięć uzupełnia sześć tytułów mistrza Polski w enduro i motocrossie quadów. Jest założycielem Polskiego Stowarzyszenia Czterokołowców ATV Polska, współtwórcą Poland National Team – reprezentacji Polski w rajdach terenowych. Przedsiębiorca, twórca Gemini Holding, firmy zajmującej się budową i zarządzaniem centrami handlowymi, działa także w innych branżach, jak IT, farmaceutyczna, księgarska czy deweloperska. Jest pomysłodawcą strony www.naszkasprowy.pl oraz organizatorem inicjatyw związanych z ochroną środowiska i prezesem Stowarzyszenia Czysta Polska, które co roku organizuje wielką akcję sprzątania naszych najwyższych gór pod hasłem „Czyste Tatry”.

Marek Zmysłowski jest przedsiębiorcą i inwestorem, z doświadczeniem obejmującym sukcesy
i niespodziewane zwroty w karierze. Ekspert biznesu internetowego na rynkach wschodzących, autor książki „Goniąc Czarne Jednorożce”. Będąc entuzjastą Afryki, na Czarnym Kontynencie skupił całkowicie swoją działalność biznesową. Jest m.in założycielem: HotelOnline.co – spółki budującej oprogramowanie dla branży hotelarskiej i Jumia Travel – największego w Afryce serwisu do rezerwacji hoteli online, spółki notowanej na NYSE (Nowojorskiej Giełdzie Papierów Wartościowych). Mentor w projektach afrykańskich takich organizacji jak Google czy Bank Światowy, instruktor snowboardu, posiada licencję rajdową. Jedna z 10 najważniejszych osób w branży IT według „News Africa Magazine”.

Oskar Zięta, twórca „Zieta” – polskiej marki światowej sławy i jednej z najnowocześniejszych technologii obróbki stali, która znajduje zastosowanie w różnorodnych dziedzinach przemysłu. Oryginalny artysta, innowator, który podąża własną drogą, łącząc talenty artystyczne ze zmysłem biznesowym.

Wywiady „one - to - one”, interaktywne prezentacje, mini-debaty i autorskie wystąpienia, prezentacja 18 finalistów konkursu „Start-up Challenge” oraz wręczenie wyróżnień „Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego – Teraz Polska” – to tylko wybrane formy, które wypełnią czas na Scenie Otwartej, zaaranżowanej w przestrzeni, w której bije serce Kongresu, wśród stoisk partnerów i patronów medialnych oraz na scenie w Spodku.

XI Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach odbędzie się w dniach 13-15 maja br.
w Międzynarodowym Centrum Kongresowym i Spodku. 14 i 15 maja br. towarzyszyć mu będą European Start-up Days stanowiące przestrzeń otwartego dialogu pomiędzy start-upami, inwestorami a organizacjami wsparcia biznesu.

EEC

Szanowny Użytkowniku!

Oglądasz archiwalną wersję strony Europejskiego Kongresu Gospodarczego.

Co możesz zrobić:

Przejdź do strony bieżącej edycji lub Kontynuuj przeglądanie